Facebook
home > Stage Curacao > Algemeen > Referenties

Algemeen

Referenties

roborgh__1220063192.jpg

“Gaan en genieten!”

Interview met:

Dr. Renk Roborgh
Directeur-generaal Hoger en Beroepsonderwijs van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

“Zelf heb ik tijdens mijn studie drie maanden in Engeland gestudeerd. Fantastisch. Mijn dochter Sophie spant de kroon. Voor haar studie Arabische taal en letterkunde verbleef zij in Cairo, Damascus en Israel. Ik ben aan mijn vijfde hypotheek toe om het allemaal af te betalen, maar zo’n buitenlands avontuur is wel van groot belang.

Nederland internationaliseert. Jaarlijks studeren ongeveer 70.000 buitenlandse studenten in ons hoger onderwijs, en we hebben meer dan 1200 Engelstalige opleidingen. Je talen spreken en kunnen samenwerken met studenten uit andere culturen wordt dus steeds belangrijker.

Op de arbeidsmarkt wordt een internationale blik ook steeds meer een vereiste. Veel Nederlandse bedrijven worden overgenomen door buitenlandse investeerders. Werknemers zijn dan opeens in dienst van Amerikaanse, Zwitserse of Indiase bestuurders. Omgekeerd nemen Nederlandse ondernemingen buitenlandse bedrijven over. De markt vraagt om mensen die gewend zijn over de grenzen te kijken en kunnen omgaan met culturele diversiteit.

Studeren of stagelopen in het buitenland is dus goed voor je carrière, ook vakinhoudelijk. Je leert hoe in een ander land gewerkt wordt binnen jouw sector en neemt die ervaringen mee in je verdere loopbaan. Het is bovendien ontzettend leuk, en het doet wonderen voor je persoonlijke ontwikkeling. Je bouwt een internationaal netwerk op, verbetert je kennis van een buitenlandse taal, leeft in een andere cultuur en leert voor jezelf zorgen.

Geldgebrek is niet langer een reden om thuis te blijven. Met de meeneembare studiefinanciering en het collegegeldkrediet heeft iedere Nederlandse student de mogelijkheid om een deel van een stage in het buitenland te volgen. Laat je ook niet weerhouden door angst voor studievertraging of de bureaucratische molen. Een buitenlands avontuur heeft namelijk altijd meerwaarde. Mijn advies is: gaan en genieten!