Facebook
home > Stage Curacao > Voor ouders > Wat u echt over Curaçao moet weten

Voor ouders

Wat u echt over Curaçao moet weten

pontje__1256325653.jpg

Waar
Curaçao ligt in het zuidwestelijk deel van het Caribisch gebied, zo'n 70 km ten noorden van Venezuela en op 9000 km van Nederland. Het eiland is 61 km lang en 5-14 km breed. De oppervlakte is 444 km2. Het hoogste punt is de top van de Christoffelberg (375 m.)

Tijdsverschil
Curaçao kent alleen zomertijd. Tijdens de Nederlandse wintertijd is het op Curaçao vijf uur vroeger dan in Nederland, en tijdens de Nederlandse zomertijd is het tijdsverschil zes uur.

Weer
Omdat het relatief dichtbij de evenaar ligt heeft Curaçao het hele jaar door een warm en zonnig klimaat. De gemiddelde temperatuur is 29º. Tijdens het regenseizoen, van oktober tot januari, wordt het zonnige weer soms onderbroken door korte maar zeer hevige buien. Het eiland ligt buiten de orkaanzone. Incidenteel kan een tropische storm die elders in het Caribische gebied raast gedurende een of twee dagen ongebruikelijk bewolkt weer veroorzaken.

Mensen
Curaçao heeft zo'n 140.000 inwoners en er komen meer dan 50 nationaliteiten voor. Vóór 1916 waren dat vooral Nederlanders, Portugese Joden en de nakomelingen van Afrikaanse slaven. Vanaf 1916 tot ongeveer de jaren ‘50 maakte de olie-industrie Curaçao tot een economisch succes, waardoor het eiland een aantrekkelijke bestemming werd voor immigranten uit de hele wereld.

Cultuur
Curaçao is een mooi voorbeeld van een multiculturele samenleving. Van alle etnische groepen die het eiland in de loop der eeuwen hebben verrijkt zie je wel iets terug. Denk aan de vele Hindoestaanse winkels, Chinese restaurants, Portugese supermarkten, de Moskee in Otrobanda of de Synagoge in Punda. De typische Antilliaanse cultuur is ontstaan uit Caribische, Europese, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Enkele uitingsvormen van de Antilliaanse cultuur zijn de taal (het Papiamentu), de Antilliaanse muziek (tambu en tumba) en bepaalde gerechten (zoals de cactussoep yambo, of de stoofpotten - stobà – van o.a. kip, geit of zelfs leguaan).

Taal
Negentig procent van de bevolking spreekt Papiamentu, een taal die ontstond uit Afrikaanse en Europese talen. Je merkt vaak nog waar de woorden vandaan komen, zoals in dit voorbeeld uit de praktijk: ‘bo ta bel mi bèk anyhow, toch' (je belt me hoe dan ook terug, toch?). Hoewel het natuurlijk enorm leuk en goed is om deze lokale taal te beheersen red je je tijdens je stage ook in het Nederlands. De meeste Curaçaoënaars beheersen dat redelijk tot goed, helemaal in het bedrijfsleven. Engels en Spaans wordt ook veel gesproken. Officiële documenten en verkeersborden zijn in het Nederlands.

Geloof
Tachtig procent van de bevolking is katholiek. Deze groep is grotendeels van Afrikaanse oorsprong. Verder komen talloze godsdienstige groeperingen voor, zoals Protestanten, Hindoes, Joden, Islamieten, Jehova's Getuigen en Zevendedags-Adventisten.

Economie
In het begin/midden van de vorige eeuw was de grote economische motor van het eiland de olieraffinaderij. Inmiddels is de nadruk verschoven naar toerisme en de dienstensector. Denk met name aan financiële dienstverlening (offshore) en logistieke dienstverlening (transport en distributie via Curaçao's strategisch gelegen zee- en luchthavens).

Staat
Curaçao, Bonaire, St. Maarten, Saba en St. Eustatius vielen tot 10-10-'10 onder de Nederlandse Antillen. Samen met Aruba en Nederland vormen deze eilanden het Koninkrijk der Nederlanden. Op 10-10-'10 gingen Curaçao en St. Maarten als onafhankelijk land binnen het Koninkrijk verder, terwijl Saba St. Eustatius en Bonaire als bijzondere gemeente bij Nederland werden opgenomen.

Geld
De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse Gulden (Nafl.) De koers is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, in de verhouding USD 1  =  Nafl 1,75. Het eiland telt tientallen pinautomaten van verschillende banken. Er is er altijd wel één in de buurt.

Bellen
Op Curaçao kun je je Nederlandse mobieltje gebruiken. Als je een abonnement met roaming hebt kun je hier gewoon bellen via je Nederlandse provider. Omdat alle gesprekken dan via Nederland gaan is dat wel kostbaar. Het is goedkoper om een lokale GSM SIM-kaart te gebruiken. 

Radio
Het is druk in de Curaçaose ether. Meer dan twintig lokale zenders strijden om je aandacht met programmering die varieert van trance tot live-kerkdiensten. Zappend langs de stations krijg je een beeld van de veelzijdigheid van het eiland. Nederlandstalige zenders met nieuws en muziek zijn Radio Paradise (103.1 FM), Radio Hoyer 2 (105.1 FM), Radio One (103.9 FM) en Dolfijn FM (97.3 FM). Popmuziek hoor je verder op Laser 101 (101.1 FM). Hip integreren doe je luisterend naar (lokale) reggaeton, bubbling en urban beats op Rockkòrsou (88.3 FM) en RadioActive (104.5). 

Spanning

Het elektriciteitsnet van Curaçao heeft een ander voltage dan het Nederlandse, namelijk 110volt/50Hz. Europese apparatuur kun je gebruiken met behulp van een verloopstekker, deze zijn overal te koop.

Drinkwater
Het drinkwater op Curaçao is gezuiverd zeewater en heeft een prima smaak. Je kunt het met een gerust hart drinken.

Apotheken
Heten op Curaçao botica's, er is er in elke wijk wel één. Nacht en weekenddiensten staan in de krant of zijn op te vragen op tel. 910 (ziekenhuis).

Belangrijke telefoonnummers
Internationaal toegangsnummer Curaçao - 00 5999 (voor alle plaatsen).
Wereldstage Curaçao - 462 6335
Ziekenhuis - 910
Politie en brandweer - 911
Ambulance - 912
Kustwacht - 913
Road Service (bij ongevallen en pech onderweg) - 199
Wegenwacht (bij pech onderweg) - 9247
Inlichtingen/aanvraag lokale en internationale telefoonnummers - 9221
Vluchtinformatie ArkeFly - 736 1100
Taxicentrale - 515 2141
Vertegenwoordiging van Nederland – 434 3200
Huisarts dr. Jansen - 462 3465
Tandarts Hageman - 737 0285