Facebook

Jaap

Stage bij een biologisch landbouwbedrijf

foto_jaap

Mijn naam is Jaap de Keijzer, ik ben 20 jaar oud en kom uit de buurt van Leiden in Zuid-Holland. Ik loop stage bij een biologisch landbouwbedrijf. Deze biologische landbouw houdt in dat op dit stuk land alle gewassen worden geproduceerd op een biologische manier. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Echt alles wordt verbouwd op een natuurlijke manier. Dit zorgt ervoor dat het werk stukken zwaarder is dan bij normale landbouw, maar uiteindelijk zie je de pracht en het resultaat erin terug en dan weet je waar je het voor doet. Daarbij draagt het bij aan een schoner milieu.

Mijn bijdrage in dit bedrijf is het onderzoek doen naar het onderwerp ‘watermanagement’. Ik onderzoek wat de mogelijkheden zijn op het gebied van irrigatie, drainage en andere bewateringssystemen. Het moet uiteindelijk leiden tot een meer efficiënt totaal beeld dat er voor zorgt dat de productie van de gewassen verbeterd wordt en daarbij geen hogere kosten nodig zijn qua investeringen. Naast het onderzoek werk ik dagelijks van 8 tot 12 uur op het land zelf. De studie die ik volg is: ‘Climate & Management’ dit is een nog vrij nieuwe studie die zich bevindt in Den Haag. Deze studie richt zich in de totale duur van vier jaar op 6 thema’s namelijk, energie, klimaatverandering, duurzaam bouwen, water, mobiliteit en beleid. Mijn stage richt zich vooral op de thema’s water en klimaatverandering.

Ik woon hier op het eiland in de Nieuwestraat nummer 3 in Punda. In deze straat wonen bijna alleen maar studenten wat het erg gezellig maakt. Ik kwam halverwege november aan wat er voor zorgde dat ik midden in de stage periode kwam van de meeste stagiaires. Desalniettemin heb ik het helemaal niet als moeilijk ervaren mensen te ontmoeten en om te vormen met de rest van de studenten. Ik ga veel om met de mensen uit mijn huis en het huis ernaast. Dit omdat deze huizen samen een patio (binnenplaats) hebben waar na vijven iedereen samen komt om bij te komen en te kijken wat er die avond allemaal kan worden gedaan. Je ziet elkaar elke dag en krijgt hierdoor al snel een hechte band.

Samen met mijn huisgenootje en mijn beste vriend hier kook ik ongeveer 4 keer per week. Meestal eten we makkelijk zoals pasta of rijst. In het begin dacht ik dat ik slecht zou eten en veel afhaalmaaltijden zou halen maar dit valt me eigenlijk heel erg mee. Alleen in het weekend komen de daghappen en afhaalrestaurantjes erg van pas. In het weekend gaan we meestal met een grote groep vrienden richting één van de stranden en liggen hier tot de zon ondergaat en proberen zo min mogelijk te doen. Alle stranden zijn hier prachtig en dit is dan ook wel mijn favoriete weekend besteding. Wat ik ook nog zeker wil doen voor ik weer naar huis ga is het halen van mijn duikbrevet. Ik blijf in totaal 5 en een halve maand op Curaçao en dit is de ideale plek om te duiken. Ook wil ik het hele eiland nog zien en leren kennen dus er zullen nog heel veel uitstapjes komen.

Wat ik mee wil geven aan de studenten die nog komen, vergeet vooral niet te genieten! De tijd die je hier doormaakt is geweldig en vliegt voorbij. Geniet van elk moment! En oja, een goede tip, maak gebruik van de happy hours op de stranden. Er zijn er genoeg en dit scheelt erg in je portemonnee.